Przysmak z Wysp Kanaryjskich

Wyspy Kanaryjskie stoją szeroko otworem i kuszą rumem, likierami, świeżymi owocami i ciastkami. Jadąc w te rejony nie myśl o odchudzaniu, zapomnij o dietach. Bądź szczęśliwy i daj się porwać słodkim, rozpływającym się w ustach ciasteczkom z posmakiem cynamonu. Idealne do kawy, herbaty i na podwieczorek na plaży. W głównej roli występuje gofio, czyli najbardziej znany składnik w kuchni kanaryjskiej. Gofio to dodatek do ciasteczek, musów, ale również zup, a także używany jako panierka. Czy ten smak Cię zachwyci? Na pewno!

SKŁADNIKI NA MAŚLANE CIASTECZKA

- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 300 g gofio
- cynamon – min. 1 łyżka
- ok. 200 g masła
- ok. 200 g cukru pudru (lub innego słodkiego węglowodanu)

PO PIERWSZE:

2 jajka od szczęśliwej kury umyj, w końcu pochodzą one z kurzej dupki, a nawet jeśli kura była szczęśliwa i hasała po zagrodzie dziobiąc zboże to nigdy nie wiadomo, co tak naprawdę robiła? Ze stadem kur czasami bywa gorzej niż z jednym kotem*, więc lepiej jajka umyj (jakby to nie brzmiało). Wbij je do miski i wsyp cały cukier puder. Energicznie zamiataj łopatką do rozmieszania cukru.

PO DRUGIE:

Do konsystencji na ciasto naleśnikowe dodaj masło. Najlepiej, aby przebywało ono w temperaturze pokojowej. Łatwiej przełamiesz jego nieutemperowany charakter i z łatwością wmieszasz je do cukru i jajek tworząc zgrane trio. Otrzymasz krem maślany. Nie rzucaj nim w kota, bo szkoda. Kremu, nie kota.

PO TRZECIE:

Jeśli nie spudłowałeś to punkt dla Ciebie. Jeśli jednak Twoja próba dywersji na kota okazała się klapą kajaj się przed samym sobą i bierz się do roboty! Jeszcze go dorwiesz… Do kremu dołóż wcześniej przesiane i wymieszane: górę gofio, ociupińkę sody oczyszczonej oraz cynamon (ile lubisz, wedle woli!). Po wymieszaniu masa będzie delikatna, bardzo jedwabista w smaku i rozpływająca się w rękach.

PO CZWARTE:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół. W między czasie na blachę wyłóż papier do pieczenia i nakładaj ciastka, do środka możesz wcisnąć np. migdały. Pomocny może być dekorator do ciastek/kremów. Kształt końcówki dekoratora wybierasz Ty i to od Ciebie zależy jak Twoje ciasteczka będą wyglądać. Artystycznie wyłożone na blachę ciastka włóż do piekarnika i piecz ok. 12-15 min. Jeśli poczujesz zapach spalenizny to oznacza, że piekłeś je za długo.

PO PIĄTE:

Już możesz się delektować maślanymi ciasteczkami, które są słodkie, ale nie mdłe. Ciastkami, które świetnie będą smakować popijane szklanką mleka. Dodatek miodu spadziowego będzie świetnie smakować z korzennymi delicjami. Tylko uważaj, żeby kot Ci ich nie zjadł!

Należałoby napomknąć, że Wyspy Szczęśliwe to Wyspy ociekające słodkościami. Mnóstwo u Kanaryjczyków jest przypraw, świeżych owoców tropikalnych, warzyw posiadających sporo witamin, lecz koncentracja przepisów na słodycze również jest nie mała. Torty, ciasta, ciasteczka i desery – czego dusza i ciało zapragną! Mieszanka migdałów, wody, soku z limonki i żółtek tzw. bienmesabe może stanowić ozdobę i zwieńczenie lodów wyjadanych w samym sercu wyspy, ale… Jeśli mowa o migdałach to Gran Canaria może się poszczycić mnóstwem drzewek, które w porze zimowej wyglądają jak typowe „ogiglaki”, a w porze kwitnienia zamieniają się w cudownie pachnące żywe ozdoby. Wyspy Kanaryjskie to raj dla prawdziwych łasuchów pięknych widoków, jak również smacznego, regionalnego i przede wszystkim słodkiego jedzenia.

* Postać w osobie kota nie została opisana bezmyślnie. Koty po prostu „tak mają”…