Najniebezpieczniejszy owoc świata: DURIAN!

Zdobył sobie miano najbardziej śmierdzącego owocu na ziemi. Niektórym przypomina zapach serów dojrzewających, innym pachnie, jak czosnek pomieszany z cebulą. Dla mnie jest słodko w zapachu, smaku i dotyku.

Czytaj więcej...

Spotkajmy się razem!

Jeśli szukasz najlepszego, niespodziewanego, a przede wszystkim nieszablonowego prezentu dla Mamy, Przyjaciółki albo chcesz spędzić niezwykły, babski wieczór to świetnie trafiłaś!

Czytaj więcej...

Moje ulubione miejsce na świecie: TARGOWISKA

Kiedy przekroczę bramę murów starego miasta to bardzo często mam wrażenie, że właśnie przeniosłam się w czasie. Owszem – nieco moje zapędy burzą brzydkie, współczesne sklepy, krzyczący ludzie i nieumiejętnie przebrani Rzymianie, ale mimo wszystko zawsze można znaleźć kawałek miejsca dla siebie.

Czytaj więcej...

Tradycyjne Limoncello

Na pewno kiedyś byłeś/byłaś w Bolonii, Florencji, Mediolanie, Bari czy Rzymie i za pazuchą lub w plecaku ukryta była butelka. Butelka z winem, z grappą albo z limoncello właśnie. Słodki, intensywnie cytrynowy napój wystrzałowy to włoski powód do dumy.

Czytaj więcej...

Nordyckie ciasto marchewkowe

Na pogodę i na niepogodę, na dobry, zły i paskudny humor, w czasie choroby, zdrowia, deszczu czy też słońca, bo to jest ten smak, który zachwyca!

Czytaj więcej...

Las na talerzu

Jak pachnie las? Las pachnie świeżością i dziką trawą. Pachnie miękkim, zielonym mchem, który delikatnie ugina się pod stopami.

Czytaj więcej...

Włoska foccacia z pomidorkami koktajlowymi.

We Włoszech foccacia, to rodzaj pieczywa, który podawany jest na przystawkę. Maczane w oliwie z oliwek jest pysznym starterem, który rozbudzi zmysł smaku.

Czytaj więcej...

Ziemniaki Hasselback po poznańsku.

Ponad 200 late temu w Szwecji była restauracja o nazwie Hasselbacken. To właśnie w tym miejscu po raz pierwszy ziemniaki pocięto, ale nie do końca.

Czytaj więcej...

Obiad po marokoańsku - czyli kofty z kuskusem!

Kofty po marokańsku podane z kuskusem i sałatką ze świeżych warzyw to jedno z najpopularniejszych dań marokańskich, zaraz obok hariry, tajine czy szakszuki.

Czytaj więcej...